Odchudzanie na ostro, czyli chilli

Jeżeli szukasz sposobu na pozbycie się paru niechcianych centymetrów w talii lub biodrach, a jednocześnie lubisz ostre przyprawy, to mamy dla ciebie dobrą wiadomość. Coraz więcej badań naukowych wskazuje, że kapsaicyna, substancja odpowiedzialna za ostry smak papryczek chilli, ma pozytywny wpływ na ilość spalanych kalorii i może skutecznie wspomagać odchudzanie. Takie prozdrowotne działanie kapsaicyna zawdzięcza silnemu efektowi ergogenicznemu, jaki wywołuje po spożyciu. Oznacza to, że kapsaicyna pobudza organizm do wytwarzania ciepła i spalania energii, a jako źródło tej energii wykorzystuje komórki tłuszczowe.

Dla osób mniej wysportowanych lub zaczynających swoją przygodę ze sportem interesujące może być działanie przeciwcukrzycowe kapsaicyny i jej zdolność do znacznego hamowania apetytu, choć dotychczasowe badania w tym zakresie są niejednoznaczne. Co ważniejsze, związek ten przyczynia się również do obniżenia ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych, ma działanie przeciwbólowe i przeciwbakteryjne.

Dla osób aktywnych fizycznie i sportowców kapsaicyna ma do zaoferowania jeszcze więcej. Może być bowiem z powodzeniem wykorzystywana jako suplement przedtreningowy. Według badań opublikowanych niedawno na łamach Journal of Strength & Conditioning Research[1], już 10mg kapsaicyny poprawia wyniki treningowe w treningu oporowym, zwiększając objętość treningu o 23% i obniżając uczucie zmęczenia o 6%.

Analogiczne do kapsaicyny związki, zwane kapsaicynoidami, o bardzo zbliżonej strukturze chemicznej, można znaleźć w innych przyprawach. Są odpowiedzialne za ostry smak m.in. pieprzu czarnego, ostrej papryki, kurkuminy, a także wielu innych ostrych przypraw korzennych[2]. Jednak w porównaniu z nimi, kapsaicyna wykazuje dużo wyższą biodostępność, sięgającą od 50% do nawet 90%[3], co oznacza że związek ten (oczywiście w naturalnej formie) świetnie się wchłania.

Podsumowując, gorąco (i ostro!) zachęcamy wszystkich do włączenia nawet niedużych ilości chilli do swojej diety. Naprawdę warto.

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/articles/28682933/

[2] https://pl.wikipedia.org/wiki/Kapsaicyna

[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4267963/

Załóż konto za darmo
@