Glukoza

Glukoza jest głównym źródłem energii dla organizmu. Czerpana jest z pożywienia – z pokarmów bogatych w węglowodany (tzn. cukry), np. owoców i warzyw (przy czym część glukozy pochodzi również z tłuszczu). Organizm gromadzi glukozę w wątrobie lub wytwarza ją z aminokwasów (elementów składowych białek). Poziom glukozy we krwi reguluje, produkowany przez trzustkę, hormon zwany insuliną. Jeśli w organizmie poziom cukru we krwi rośnie (np. po posiłku), insulina powoduje jego obniżenie. Gdy rośnie zapotrzebowanie organizmu na cukier, wydzielanie go uruchamiają inne hormony, takie jak: tyroksyna (hormon tarczycy), kortyzol (produkowany w korze nadnerczy, czyli zewnętrznej warstwie nadnerczy, tzw. hormon stresu, wydzielany równolegle z adrenaliną), hormon wzrostu, glukagon (podobnie jak insulina wytwarzany w trzustce) i epinefryna (zwana również adrenaliną – hormon walki, strachu ucieczki, który powstaje w nadnerczach).